Engellilerin hayatını biraz olsun kolaylaştırmak adına, devletin farklı alanlarda sunmuş olduğu destekler bulunuyor. Bu konuda vergi destekleri ise başı çekmekte. Özellikle engelli bir birey araç almak istiyorsa, devletin sunmuş olduğu imkanlardan yararlanarak, ÖTV’den muaf bir şekilde araç satın alabiliyor. Devletin bu imkanından yararlanmak isteyen engellilerin ise yapması gereken bazı işlemler var. Sorunsuz bir şekilde muafiyetten yararlanmak adına yapılacak bu işlemler neler? Nasıl bir yol izlenmeli? ÖTV muafiyetli araç satın alma rehberi ile adım adım yapılması gerekenlerden söz edeceğiz.
ÖTV Muafiyetli Araç Satın Alma Rehberi
Yapılması Gerekenler
Muafiyetten yararlanmak adına, tüm işlemlerin belli sırayla yapılması gerekiyor. Engellilerin belirlenen şartlara uygun bir şekilde istenen belgeleri toplamaları şart. Yapılacak ilk işlem ise engelli raporunun alınması. Engelli raporuna geçmeden önce ÖTV muafiyetinden kimler, ne şartla yararlanabilir bunun bilgisini verelim.
ÖTV Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir?
ÖTV Muafiyeti Nedir?
ÖTV muafiyeti, araç satın alımı sırasında ÖTV miktarının araç fiyatından düşülmesi, yani ÖTV kadar indirim alınması anlamına gelmektedir. İndirimden engelliler yararlanabilmekte.
- Kişi eğer %90 ve üzerinde engelli bir bireyse alınacak engelli raporu ile indirimden yararlanılabilir.
- Kişi eğer %90’ın altında ortopedik engele sahip bir bireyse, yine engelli raporu alınır ve araç sürüş durumu için tertibat düzenlemeleri yapılarak ÖTV muafiyetinden yararlanılabilir.
İki durumda da dikkat edilecek olan bazı hususlar var.
1.Durumda - %90 engeli olan bireylerde, zihinsel engel durumuna bakılmaktadır. Eğer kişinin zihinsel bir engeli yoksa, direkt olarak engelli raporu ile muafiyetten yararlanarak araç satın alabilir. Fakat zihinsel engel durumu varsa, önce bir vasi atanması gereklidir. Mahkeme tarafından vasi atamasının yapılmasının hemen ardından vasi, araç araç alımı için mahkemeye başvurmalı ve durum hakkında istenen tüm bilgileri sağlamalıdır. Mahkemeden ek bir “araç alım kararı” çıkarılarak, ÖTV muaf araç satın alınabilir.
2.Durumda - %90 ve altı ortopedik engelli bireylerin, engelli raporlarını engel durumuna göre alması gerekir. Alınacak araç bu rapora göre düzenlenmeli, aparat gereksinimleri varsa giderilmelidir. Ayrıca kişinin kendisinin süreceği araç için ehliyetin, engele göre düzenlenmesi gerekir.
Önemli: Şehit yakınları, 1.dereceden yakın olmak üzere sadece bir kerelik ÖTV muafiyetinden yararlanabilir. İkinci olarak ÇÖZGER, yani çocuklar için özel gereksinim durumlarında da muafiyetten yararlanılabilir.
Muafiyetten yararlanma durumları için detaylar bunlar. İlk işlem engelli raporunun alınması olacaktır. Bu kısma geçelim.
ℹ️ Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Muafiyeti Nedir
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
ÖTV muafiyetli araç satın alma rehberinde ilk söz edilecek adım, engelli raporunun alınması olacaktır. Burada kişinin engel durumunun ne düzeyde olduğu tespit edilir ve buna göre düzenlenen raporla araçta ya da ehliyette de düzenlemeler yapılır. Raporun alınması için;
- Yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşlarına bir başvuru yapılır.
- Fotoğraf, kimlik gibi istenen belgelerle beraber başvuru tamamlanır.
- Sonrasında belirlenen kurul günlerinde kişi testler için çağrılır.
- 8 branşlı testlere girilir.
- Engel durumu tespit edilir.
- Engel durumu kurul tarafından değerlendirilir.
- Sonra bir engel oranı belirlenir ve engelli raporu çıkarılır.
- Engelli raporunun çıkarılmasından sonra, başhekim onayı verilir ve rapor alınır.
Not: Burada özellikle %90 altında ortopedik engelli olan bireylerin dikkat etmesi gerekiyor. Raporun ne için alınmak istendiği konusunda mutlaka hastaneye bilgi verilmesi gerekir. Çünkü raporun açıklama kısmında kişinin engel durumu hakkında detaylı bir bilgi verilmeli ve hangi şartlarda araç kullanımının uygun olduğu belirtilmelidir. Aparat gerekliliği varsa, bu konuda net bilgiler olmalıdır. Hem ehliyet için hem de ÖTV muaf araç satın almak için son derece önemli bir kısım.
Önemli: Raporun süresi de önemlidir. Süreli mi yoksa süresiz mi rapor alınacağı belirlenmelidir. Kişinin engel durumu sonradan değişebilir. Bunu göz önüne alarak rapor süreli verilmiş olabilir. Bu durumlarda yenileme yapma gereksinimi ortaya çıkacaktır.
ℹ️ Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelliler Nasıl Ehliyet Alır?
ÖTV muafiyetli araç satın alma rehberi ikinci kısımda, ehliyet durumundan söz edeceğiz. Kişinin araç sürmeye mani bir durumu yoksa ve aracı kendi sürecekse, (yani engeli, şartlar sağlanması durumunda (araca aparat eklenmesi gibi) araç sürmesine mani olmayacaksa) ehliyet alınması gerekir.
Burada bir sistem değişikliği yapıldığı biliniyor. 2016 yılına kadar geçerli olan H ehliyeti artık yok. Engelli bireylerde A ve B sınıfı ehliyet alabiliyorlar. Sadece engel durumu hakkında ehliyete bir bilgi düşülmesi ve engel kodlarının eklenmesi gerekiyor. Ehliyet almak için ise yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
- Önce yetkili sağlık kuruluşlarından bir engelli raporu alınmalı. Bunun ehliyet için istendiği belirtilmeli ve raporun arkasına bu yönde açıklamalar girilmeli.
- Sürücü kursu başvurusu yapıp, gerekli aparatların olduğu araçlarla sınava hazırlanmalı.
- Direksiyon sınavı ve yazılı sınav geçilmeli.
Önemli: Eğer ehliyetiniz var ama sonradan engelli bir birey olmuşsanız, o zaman yapmanız gereken engel durumunuzu gösteren engelli raporu almak ve ehliyet değişikliği gerçekleştirmek olacaktır. Ehliyetinize engel durumunuza göre kodlar eklenecektir.
ℹ️ Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır?
ÖTV Muafiyeti Hangi Araçlarda Geçerli?
2021 yılı engellilerin ÖTV'siz araç alma üst limiti ne kadar?
Araç alımı konusunda dikkat edilecek kısıma geçmeden evvel, devletin koymuş olduğu sınıra bakalım. Eski yönetmelikte motor hacimleri gibi detaylar da şartlar içerisindeydi. Şimdi ise bu şartlar sadece miktara bağlandı. Alacağınız aracın tüm vergileri de dahil olmak üzere 330.800 TL fiyatı geçmemesi gerekmektedir. Bu fiyatın üzerinde olan araçlar için muafiyet geçerli değildir. Miktarda dönemsel artışlar yaşanabilir. Güncel değer şu an için 330.800 TL.
ℹ️ ÖTV İndirimi Hangi Araçlar için Geçerli?
ÖTV muafiyetli araç satın alma rehberi için bahsedeceğimiz son bir şey daha var. Bahsettiğimiz tüm belgeleri topladıktan ve şartları sağladıktan sonra, araç alımını gerçekleştirebilirsiniz. Burada bir de MTV muafiyeti durumu var.
Motorlu taşıtlar vergisinden de muaf olunabiliyor. Engelliler, satın aldıkları araçlar için bu imkandan yararlanmak isterlerse, bulundukları vergi dairesine başvuru yapmaları gerekmekte.
Belgelerin alınması, gerekiyorsa ehliyetin alınması, araç fiyat limitlerine dikkat edilmesi, muafiyetten yararlanmanız için yeterli. ÖTV muafiyetli araç satın alma rehberini bitirmeden önce, bu konuda gelebilecek sorular için de bir soru cevap ekleyelim.
? Soru Cevap Bölümü
Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir?
ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
Araç Satılabilir mi?
Araç satılabilir ama 5 sene süresine dikkat etmek gerekir. Eğer 5 sene süresi içerisinde aracı satarsanız, ÖTV miktarını ödemeniz lazım.
Doğal Afet Gibi Nedenlerden Pert Durumu?
Bu durumda 5 yıl süreye bakılmadan ÖTV muafiyetiyle yeni araç alınabilir.
Aracı Engelli Kişi Dışında Başka Biri Sürebilir mi?
Belirlenen şartlarda, belirlenen kişilerin aracı sürmesi mümkündür.
Araç Sadece Engelli Kişinin Adına mı Alınabilir?
Evet. ÖTV muafiyetinden sadece engelli bireyin kendisi yararlanabilir.