Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), araç sahiplerinin belli dönemlerde düzenli olarak ödemesi gereken vergi olarak bilinmektedir. Diğer birçok vergi türünde olduğu gibi, aracın niteliklerine göre de alınan verginin miktarı artar ya da azalır. Genel olarak işleyiş bu şekilde olsa da MTV için de bazı istisna durumları olduğu bilinmektedir. Özellikle engelliler için Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) muafiyeti imkanı sunulmaktadır.
Düzenli olarak ödenmesi gereken MTV’nin kaldırılması, engelliler için araç vergisinin de kalkması demek. Asıl soru ise kimler bu vergiden muaf tutulur ve bunun için şartlar nelerdir sorusudur.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Muafiyeti Şartları Neler?
Motorlu taşıtlar vergisinin muaflık durumu, ÖTV’nin muaflık durumu ile çok benzerdir. Yine bu fırsattan engellilerin yararlandığını görüyoruz ve yine şartlar hemen hemen aynı tutulmuş durumda.
Burada ilk bakılan şart raporla beraber engellik durumunun ne olduğu. %90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Eğer raporda %90’ın altında olan bir engellilik durumu varsa ve bu durum için de gerekli raporlar alınmışsa, o zaman kişinin aracı hakkında bir başvuru yapması gerekir. Aracın engellilik durumuna en uygun olan aparatlarla güncellendiğini gösteren araç tescil belgesi, proje raporu belgesi, araç için teknik belge ve vergi istisnası bildirim belgesiyle beraber vergi dairesine başvuru yapılması gerekir.
Bu şekilde yapılacak olan değerlendirme sonrasında kişi, üzerine olan araçtan vergi muafiyeti hakkı kazanacaktır. Burada önemli bir detay daha var. Size verilen sağlık raporunda, otomatik vitesli araçların kullanımı için uygun ve ekstra bir aparata gerek yok denirse, yine engellilik raporunuzla MTV vergisinden muaf olabiliyorsunuz.
✋ Yüzbaşıoğlu Muafiyetli Araç Listesi
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) muafiyeti konusunda alınacak olan raporun önemi büyük. Tıpkı ÖTV muaflığında olduğu gibi raporda eksiksiz ve doğru bir şekilde açıklamaların yer aldığına özen gösterin. Özellikle %90 altında ortopedik engellilik raporlarında bu kısım dikkat edilmesi gereken en önemli nokta.