Engelli vatandaşlar, araç alımlarında ÖTV muafiyeti ya da MTV muafiyeti gibi ayrıcalıklara sahipler. Engelli vatandaşların hayatlarını biraz daha kolaylaştırmak adına sunulan bu ayrıcalıklar, engelli vatandaşları da araba alma konusunda heveslendirmekte. Bu avantajlardan yararlanarak bir araç almak ve o aracı sürmek isteyen engelliler için ilk gereklilik ise engelli ehliyeti. Engelli ehliyeti nasıl alınır? 2016 sonrasında sistem nasıl değişti? Merak eden engelli vatandaşlar için detaylı bilgiler verelim.
Engelli Ehliyeti Nasıl Değişti?
Eski sistemde, yani 2016 yılının öncesindeki sistemde H sınıfı ehliyet vardı. Bu engelli ehliyeti olarak geçiyordu ve birçok muaflık durumu için alınması şarttı. Trafik kanunu üzerinde yapılan değişiklik sonrasında ise artık engelliler için de A ve B sınıfı ehliyetler söz konusu oldu. Diyelim ki bir otomobil alacaksınız. Burada engel durumunuz gereğince, otomobilde ek bir aparat kullanılması gerekli. O zaman B sınıfı ehliyetinize belli kodlarla aparat durumu ekleniyor ve aracı nasıl kullanabileceğiniz burada kodlar ile anlatılmış oluyor. Yeni sistemde işleyiş bu şekilde. Peki, ehliyeti nasıl alacağız?
Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır?
Engelli ehliyeti almanız için yerine getireceğiniz şartlardan ilki yaşınızı doldurmak olacak. H sınıfında geçerli olan 18 yaş sınırı, yapılan güncelleme sonrasında değişmedi ve B sınıfında da 18 yaş şartının devam ettiğini görüyoruz. Diğer yaş durumları ise şöyle;
A2 için 18 yaş sınırının dolmuş olması lazım. A1 için 16 yaş sınırının dolmuş olması lazım. A sınıfına en az 2 yıllık A2 ehliyeti ve 20 yaş sınırı dolmuş olması lazım.
Yaş şartının sonrasında dikkat edilecek bir başka şart ise en az ilkokul mezunu olmak olacaktır. En az ilkokul diplomanız varsa ve yaşınız da tamamsa diğer aşamalara geçebilirsiniz.
Yapmanız gerekenleri aşama aşama ele almak istersek,
- Öncelikle yapmanız gereken engelli raporunuzu almanız olacaktır.
- Engelli raporunuzu almanızın ardından, ehliyet almak istediğinizi belirterek bir hastaneye başvurmanız gerekecek. Size bir rapor daha düzenlenecek ve sonrasında il sağlık müdürlüğünde komisyona çıkacaksınız.
- Komisyon kararından sonra, hangi şartlarda nasıl bir araç kullanabileceğiniz konusunda ek bir rapor veriliyor. Aldığınız bu raporla beraber bu konuda hizmet veren bir sürücü kursuna başvurmanız lazım.
- Engelli Ehliyeti nasıl alınır sorusunun en kritik noktası burası. Raporunuzla beraber sürücü kursuna başvurduktan sonra, sürücü kursunda şartlarınıza göre eğitim alıyorsunuz.
- Sonrasında yazılı sınava ve ardından da yine sizin şartlarınıza uygun bir araçla direksiyon sınavına giriyorsunuz.
Sınavlardan başarılı olduktan sonra, ehliyetinizi almanız için hiçbir engel kalmıyor. 2 adet fotoğraf, kimlik fotokopisi, sağlık raporu gibi belgelerle beraber ehliyetinizi alabiliyorsunuz.