Engelliyseniz ve devletin engelliler için sunmuş olduğu ÖTV muafiyeti ya da MTV muafiyeti ayrıcalıklarından yararlanmak istiyorsanız, ilk yapacağınız şey engelli raporu almak olacaktır. Hemen her başvuru ya da destek için bu rapor şart olarak sunulmuştur. Engellilerin bilmesi gereken ise engelli raporu nasıl alınır ve aşamaları nelerdir sorularının cevaplarıdır.
Raporu almak çok zor değil ama sadece yapılacak işlemlerin neler olduğunu bilmek ve doğru bir şekilde ilerlemek gerekir. Raporu nasıl alacağını bilmeyen engelliler için detaylara geçelim.
Engelli Raporu Nasıl Alınır ve Gerekli Belgeler Nelerdir? - 2021
İlk aşamada gerekli olan belgelerin hazırlanması aşamasıdır. Engelli olan bireylerin başvurudan önce bu belgeleri tam olarak hazırlaması gerekir. Belgeler;
Sağlık Kurulu Raporu için başvuru yapmak adına bir form doldurulur ve form başvuru için kullanılır. Kişinin 5 adet, son 6 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğrafı istenir. Asıl ve fotokopisiyle beraber Nüfus cüzdanı istenir.
Bu belgelerle beraber başvuru yapılır. Engelli raporu almak adına başvurudan sonra işlemlere geçiş yapılır. Sürecin işleyişi ise şöyle olur;
- Önce kişinin en az 8 ayrı branşta belli testlere girmesi istenir. Her testte engellilik cetveline göre bir engellilik durumu belirlenir.
- Tek tek yapılan muayeneler sonrasında, her belge için doktor onayı ve imzası istenir.
- Engelli raporu sadece kurul günlerinde verildiği için genelde hastalar bu kurul günlerinde çağrılır. Ancak testler aynı güne yetişmezse, bu durumda yapılan testler bekletilir ve kurul gününe kadar tüm testler tamamlanır.
- Kurul gününde de engelli birey hastaneye gelir ve tüm raporlara göre değerlendirme yapılır. Kurul onay verdikten sonra engellilik raporu çıkmış olur.
- Son olarak çıkan raporun başhekim tarafından da onaylanması istenir. Bu işlemin de ardından artık, rapor belirlenen tarihte alınabilir.
İşte engelli raporu nasıl alınır sorusunun cevabı için yapılacak işlemler ve izlenecek yollar bu şekilde. Burada engellilik derecesinin ise her branş için ayrı ayrı verildiğini belirtelim. Zaten ona göre belirlenmiş olan bir cetvel bulunuyor ve bu cetvele göre de bir değer veriliyor. Ardından engellilik oranına göre ÖTV ya da MTV muafiyetine başvuru yapılabiliyor.